Annonce

Hattehylde i AE101
Oprettet af: Heine Christensen - medlemsnr. 4 Oprettet: 23-07-2002

Beskrivelse:
Da jeg skulle have sat mine JBL T595 Decade højttalere og en par bas-refleks røri min hattehylde bestemte jeg mig for at prøve at lave min egen hattehylde i MDF plade.

Jeg fik derfor fat i en 18mm MDF plade og fik målt og vendt pladen.
Da jeg langt om længe fik mærket pladen op, og savet grundformen ud var det spændende da jeg skulle prøve om den passede...bortset fra nogle småting passede den faktisk ganske ok.

Så gjalt det hullerne til enhederne og så 2 mindre til de røde Bas-refleks-rør. Planen med rørene var at de skulle undersænkes således at de kom til at flugte med filten som senere skulle monteres. Her allierede jeg mig men en som kunne styrre en overfræser, og ikke mindst havde adgang til en.

For at den passede 100% manglede jeg derfor kun at få fræset nogle slidser/indhak i siderne af hylden, og så lige med enkelte hak i siden til at støte der hvor den originale hylde lå.

Som det ses her på billedet er kanterne fræset (8mm dyb), så den passer i de originale slidser, og stadig er ganske tyk de andre steder, her mangler jeg lige at få støttepunkterne hukket skrå, hvilket blev klaret med et stemmejern.

Nu var selve udfræsning/boring osv egentligt færdigt, men nu hvor vi havde en overfræser, kunne man så ikke lige så godt fræse riller ud til kablerne så disse ikke skulle hænge under hylder, men istedet skjules bag filten....som sagt så gjort.

Her ses det færdige resultat

Jeg skulle hilse og sige at det ikke var nemt at skære rillerne lige efter opmærkningen, dels støver det ganske meget, og dels var "kniven" meget skarp og derved gik den igennem som smør, men okay, det ses jo ikke når filten kommer på.

Herefter var det så pudsemaskinens tur til at gøre lidt gavn, jeg pudsede i ca 4 timer, og herefter var hylden ganske flot - med undersænkede refleksrør, huller til højt. som passede perfekt.

Nu skulle jeg have monteret kablerne i hylden, og samtidig have stikkene/skoene fra de originale kabler loddet på de lidt kraftigere 2 x 2,5 kabler som jeg havde anskaffet til formålet. Det gik men det var sq ikke nemt at klemme isoleringen tilbage på skoene, men resultatet blev ok.

Nu da kabler osv er monteret er jeg kommet til at montere filten, og denne er da også kommet hjem. Jeg købte det dyreste ved Carsound.dk da jeg ville have noget kvalli, og så var det faktisk det som samtidig passede til den grå filt i bunden af bilen.

Først klippede jeg filten til i grove træk så jeg havde noget filt at bukke om kanterne for at samlingerne skulle laves på undersiden hvor de ses mindst mulig.

Den indkøbte spraylim sprøjtede jeg på fra en af siderne hvilket ikke var så smart da filten jo kan gi'' sig og derved kom det til at ligge en smule skævt, heldigvis havde jeg lavet rigeligt på alle sider så det gik. Det optimale var at spraye i midten og så trække filten ud til kanterne.

Da oversiden var lavet gjaldt det siderne, og det var da også her jeg havde forudset de største forhindringer for at få hylden perfekt, men jeg skulle jo til det så jeg gik i gang.

Det var ganske nemt at spraye lim på de lange kanter og så bare bukke filten op omkring.

Det krævede lidt mere timing at klare det i hjørnerne, da der her skulle klippes "sprækker" i filten, så tilpas mange at det blev rundt og ikke kantet, men filten var nu ganske taknemmelig at strække med.

På den lange forside og bagside gjorde jeg det at jeg trak filten stramt op om kanten og ind mod midten hvorved filten sad rigtig godt, og så kunne jeg trække hele den lange side og så kun lave en sprække i midten af siderne.
Hermed var filten nu sat fast på oversiden og bukket omkring kanterne.

Sådan så den færdige overside ud inden hullerne til rør og højt blev skåret ud.

En lille detalje var at jeg lige lavede et hul til de nedsænkede kabler...ser sq ret ok ud :-)

Nu var det så tid til at prøve at montere den i bilen for lige at sikre mig at filten nu også kunne være der da det jo alligevel fylder lidt og den gik ret tæt før, men det viste sog heldigvis at være perfekt.

Efter det første stykke filt var klar skar jeg ud til hullerne i hylden, ved højttalerne var det nemt at gøre - skar helt ude ve kanten, og færdig med det. Ved de nedsænkede rør skal jeg sådan at der stadig var filt ned i nedsænkningerne således at rørerne ville klemme dette ned når de nu blev sat fast. Som det kan skimtes her hvor kanterne af røret går.

Nu kom jegt til undersiden som jeg regnede med var ganske nem da den ikke kunne ses og derfor ikke var så vigtig, men alligevel laver man den jo så godt som man kan... Jeg blev klogere....

Jeg startede igen i midten med at lime filten på, og limede så ud mod kanterne, og her kom det lidt vanskelige, kanterne skulle klippes til så de passede 100% med det ombukkede filt fra oversiden.
Det var en stor hjælp at jeg skar kanterne på det ombukkede filt af således at der ca var en 3-4 cm bred kant hele vejen rundt.

Ikke nok med at det var lidt noget pillearbejde at få det til at stemme..Jeg løb også ind i en anden udfordring. Limen var ved at slippe op, og derfor blev jeg nødt til at "udvælge" hvor der skulle limes og hvor der ikke skulle. Indtil da havde jeg ellers limet små stykker af gangen da det er smartest at trække filten fra midten og ud mod kanterne og ikke trække skævt da det man så klipper af forud skubber sig og ikke passer mere.

Nu gjaldt det pludselig om at lime så store flader som muligt da spray-dysen jo skulle tømmes ved hvert "stop".

Men det gik, jeg fik limet det jeg skulle, dog med lidt hjælp af en tube normal kontaktlim til påsmørrelse.

Her er det endelige resultat af bunden, hvor jeg netop er startet på at klippe hullerne ud.

Da hullerne var skåret ud skulle jeg have markeret/forboret skruehullerne til at montere højttalerne i.
Ikke noget problem hvis det da ikke lige var for at filten ikke ville have så godt af at et drejende bor.
Det klarede jeg dog således - Skar nogle små filtstykker af - da de alligevel ikke kan ses for kanten af højttalerne dækker det. jeg borede for med et 3 mm bor da skruerne var lige store nok at skrue i foruden. Skruerne valgte jeg forøvrigt i rustfri.

Nu hvor hullerne er klar kunne jeg jo ligeså godt begynde at montere højttalerne, som sagt så gjort.

Højttalerne sidder nu som de skal. Så gælder det rørerne, disse fik en stribe kontaktlim hele vejen rundt og klemt på plads

En lidt fed detalje er måden hvorpå kablerne er monteret på højttalerne. Man kan lige ane at de kommer ud af filten og så bliver de ellers koblet på højttalerne - synes selv det ser ok ud.

Herefter monterede jeg et MDS4/4 banan connector.

Nu mangler jeg KUN lige at få monteret tilsvarende rør på undersiden af refleksrørerne så disse bliver afsluttet ens på over- og under-side.

Ellers ser resultatet således ud i sin helhed.

Her følger en stykliste over de dele/produkter jeg har brugt til projektet.

1 stk. MDF 2m x 2m x 18mm
2 stk. 2m 2 x 2.5mm2 Oxygen fri højttalerledning
1 stk. 400ml spraylim (købt ved www.Carsound.dk)
3 stk. 1 x 1m Pro Filt, Dark Graphite (AM27) (købt ved www.Carsound.dk)
2 stk. JBL T595 DECADE
4 stk. kabelsko fra JBL original kabler
4 stk. MDS Port-ende 4" Rød (købt ved www.Carsound.dk)
1 stk. MDS Basrefleksrør 4" (købt ved www.Carsound.dk)
1 stk. Højttalerconnector 12mm2

Af brugt værktøj kan bla. nævnes

Stjerneskruetrækker
Hobbykniv
Saks
Boremaskine
Overfræser

Alt i alt er jeg tilfreds med min nye hattehylde!
Har du spørgsmål eller lign. så send mig en mail - hc@mincorolla.dk