Annonce

Afmontering af airbag i Corolla E10
Oprettet af: HP Lund Pedersen - medlemsnr. 6119 Oprettet: 16-11-2010

Beskrivelse:
OBS:
Denne guide er lavet til non-faceliftede Corolla E10''ere, dvs modeller fra 1992-1995 med mekanisk airbag i rattet. Disse modeller har IKKE airbag i passager-siden og har heller ikke kontrollampe for airbag i instrumenteringen.

Til afmonteringen af airbagen kræves der ikke mere værktøj end en lille, ligekavet skruetrækker (elektrikerskruetrækker) og en topnøgle med en torx 27 top/bit.

Start med at vippe de to sidedæksler ud af rattet med skruetrækkeren.

Jeg har taget billeder af rattets venstre side (ud mod førerdøren), hvor der også SKAL startes med at løsnes en bolt. Og første bolt er den, jeg har markeret med en grøn cirkel. Grunden til dette er, at den "løsner" en stift bag airbagen, så airbagen ikke udløses ved afmonteringen.
Bolten kan ikke skrues ud af rattet, men når den er løsnet helt, kan den bevæges frit et par centimeter.
Dernæst løsnes de to bolte markeret med røde cirkler. Disse løsnes også i højre side af rattet.

De 4 bolte kan skrues løs, men bliver holdt tilbage af plastik-tapper (røde cirkler), grundet en indfræsning/krave i boltene (grøn streg). Da det er nødvendigt, at boltene er helt ude for at afmontere airbagen, skal de vippes ud og det fandt jeg nemmest ved at gøre følgende:
Drej rattet, så det er nemmere at komme til og man ikke taber boltene. Skruetrækkeren skubbes under bolten, imens man vipper bolten opad og man med torx-toppen/bit''en vipper bolten fra side til side. På den måde "klikker" man boltene op over tapperne.

Når dette er gjort i begge sider, skulle airbagen være lige til at trække ud af rattet. Bag airbagen ser rattet således ud.
Markeret med den grønne cirkel ses den bolt, man starter med at løsne. Den har forbindelse med en metalkile, som holder airbag''ens slagstift (rød cirkel) op mod airbag''en.

For at afmontere rattet, løsnes møtrikken markeret med gul cirkel. Vil man afmontere rattet, så vil jeg da lige komme med et lille tip: Løsn møtrikken lige en omgang eller to. Tag derefter fat i hver side af rattet og træk ind mod dig selv, imens du vrikker fra side til side. Når rattet går løs, holder møtrikken rattet tilbage, så man ikke sidder med et rat i ansigtet.

Her ses bagsiden af airbag''en. Markeret med den røde cirkel er det punkt, slagstiften fra rattet rammer og derved udløser airbag''en, når man kører galt eller rattet på anden måde oplever et hårdt slag.

Ved montering trykkes de små bolte på plads i plastik-tapperne, efter airbagen er monteret. Husk, at den store bolt, man startede med at løsne, også skal være den sidste, man spænder, så man ikke risikerer, at airbagen springer ved monteringen.